Zihinsel engelli hasta bireylerle iletişim

Zihinsel engelli hasta bireylerle iletişim

admin 2022

Zihinsel engelli bireylerle nasıl iletişim kurulur?

Zihinsel Engelli Bireylerle İletişim

  1. Fikirleri sıklıkla özetleyip, sözel ifadeleri basitleştirin.
  2. Yapılacak çalışmayı adım adım açıklayın, çalışma boyunca uyulması gereken kuralları kesin olarak belirtin,
  3. Kişinin düzeyini tespit edip, beklentileri bireyin yeterliliklerine göre belirleyin,

Görme engelli bireylerle nasıl iletişim kurulur?

Görme engelli bir kişiye rehberlik edecekseniz onun sizin kolunuza girmesine izin veriniz. Görme engelliye, önündeki engeller konusunda bilgi veriniz. Görme engelli kişi ile normal bir ses tonu ile direkt ona yönelik olarak konuşun. Sesinizi yükseltmeyin ve tane tane konuşma gibi özel bir çaba göstermeyiniz.

Engelli bireylere nasil hitap edilir?

Siz sözlü ve yazılı iletişimde Ortopedik engelli birey, Görme engelli birey, İşitme engelli birey, Farklı zihinsel gelişim gösteren birey, Otizmli birey, Down sendromlu birey, Sağır birey, Kör birey şeklinde ifade edebilirsiniz. Bireyle konuşurken sadece ismiyle hitap ediniz. 2- Engellilik bir hastalık değildir.

Engelli bireylerle iletişim nasıl olmalı?

Göz teması kurduktan sonra konuşmaya başlamalıyız. Açık, net ve rahatsız etmeyecek yükseklikte bir ses tonu ile konuşmalıyız. Engelli bireyler durumları nedeni ile kendilerine gösterilen aşırı ilgi ya da görmezden gelinmekten olumsuz etkilendikleri için iletişim kurarken abartıya kaçmamalı ve görmezden de gelmemeliyiz.

Işitme engeli olan kişiler iletişim kurmak için hangi duyularından nasıl yararlanırlar?

İşaret dili, işitme engelli bireylerin iletişim kurmak için kullandıkları görsel bir dildir. Duygu, düşünce, istek ve ihtiyaçlar el ve vücut hareketleri ile yüz mimikleri kullanılarak ifade edilir. Özellikle çok ileri derecede işitme kaybı olanlar tarafından kullanılan bir iletişim şekli olarak karşımıza çıkar.

İşitme engelli bireylerle iletişim nasıl olmalıdır?

Açık, anlaşılır kelimelerle, yavaşça konuşun. Böylece az duyan engelliler dudaklarınızı okuyabilirler. Bu nedenle konuşurken sakız çiğnemeyin, sigara içmeyin ya da elinizle ağzınızı kapatmayın. Sağır-işitme engelli ya da işitme güçlüğü çeken birine bağırarak konuşmanıza gerek yoktur.

Engelli bireylere ne demeli?

Sakatlar Derneği, "engelli"yi tercih ettiklerini ancak "sakat" ismini değiştirmeyeceklerini söylerken Engelliler Federasyonu, "engelli" kelimesini tercih ettiklerini ancak sakat ve özürlüye karşı özel bir tepkileri olmadığını belirtti. Yazar Güçlü ise sakata sakat denmesi taraftarı.