Motor konuşma bozuklukları

Motor konuşma bozuklukları

admin 2022

Motor konuşma bozuklukları, merkezi ya da periferik sinir sisteminin hasarına bağlı olarak ortaya çıkan konuşma bozukluklarıdır. Motor konuşma bozukluğu tipleri; Apraksi ve Dizartri olmak üzere tanılanır. Konuşma Apraksisi veya Sözel Apraksi; kişinin söylemek istediklerini doğru olarak söylemekte zorlanmasıdır.

Motor konuşma bozuklukları neden olur?

Dizartrinin sebepleri nelerdir? Doğuştan ya da sonradan oluşan beyin hasarları dizartriye sebep olabilir. Bunlar arasında; İnme, Beyin travması, Tümör, Parkinson, Amyotrofik lateral skleroz (ALS), Huntington hastalığı, Multiple skleroz (MS), Serebral palsi ve çeşitli kas hastalıkları sayılabilir.

Apraksi ve dizartri nedir?

Ataksik Dizartri Serebellar sistem lezyonları sonucu ortaya çıkan motor konuşma bozukluğudur. Lezyonlar ses şiddetinde ani ve aşırı değişimlere neden olabilir, çatlak ya da titrek ses üretimine neden olabilir, heceler arasında beklemenin gerçekleşmesine ya da heceleri uzatmaya sebep olabilmektedir.

Dizartri ne demek?

Dizartri, konuşma kaslarının güç ve kontrolüyle ilgili sorunların yaşandığı bir motor konuşma sorunudur. Değişik sinir ve kas hastalıklarına bağlı olarak konuşma organlarında (gırtlak, dudaklar, dil, damak ve çene) açığa çıkan güçsüzlük ya da koordinasyon bozukluğu sonucunda ortaya çıkar.

Konuşma bozukluğu nedir örnekleri?

Bir kişinin sesleri net anlaşılır şekilde telaffuz edememesi, artikülasyonda sorun yaşaması, ses düzeyinde sıkıntısı olması veya kekemelik gibi konuşmasını akıcı olmayan bir hale getiren faktörler bulunması, konuşma bozukluğu ihtimalini akla getirmektedir.

Anlamsız konuşma hastalığı nedir?

Afazi, beyindeki konuşma merkezlerinde meydana gelen bir hasar sonucunda konuşma, konuşulanı anlama, adlandırma, tekrarlama, okuma veya yazma gibi becerilerin kısmen ya da tamamen kaybıdır.

Motor apraksi ne demek?

Apraksi nedir? Apraksi, kaslarda herhangi bir rahatsızlık olmamasına rağmen hareketleri planlama, yürütme ve motor becerileri sıraya dizmeyi etkileyen nörojenik bir rahatsızlıktır. Apraksi, oral bölgelerde ya da uzuvlarda ortaya çıkabilir. Yetişkinlik ve çocukluk dönemlerinde görülebilir.

Apraksi nedir örnek?

Çocuk söylenenleri anlamada ve kendisini ifade etmede güçlük çekiyorsa bu dil bozukluğudur. Dil bozukluğu olan çocuklar yaşıtlarına göre daha kısa cümleler kurarlar, ekleri eksik ya da yanlış kullanırlar ve sözcük dağarcıkları sınırlıdır.