Mikrobiyoloji ekim yöntemleri

Mikrobiyoloji ekim yöntemleri

admin 2022

Çizgi ekim yöntemi nedir?

Değişik ortamlarda saf veya karışık halde bulunan mikroorganizmları katı besiyeri yüzeylerine veya sıvı besiyerine ekmede değişik yöntemler kullanılır. Genelde bu ekimler öze ile yapılır. Herhangi bir kültürün saflığını test etmek için o kültürden katı besiyerine özeyle çizgi ekim yapılır.

Ekim yontemleri nelerdir?

Koloni sayısını saptamak amacıyla kullanılan ekim teknikleri:

  • Dökme Plak Yöntemi.
  • Yayma Plak Yöntemi.
  • Damlatma Yöntemi.
  • Petri Film Yöntemi.
  • Spiral Plak Yöntemi.
  • Membran Filtrasyon Yöntemi.

Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan araç ve gereçler nelerdir?

Mikroskop, otoklav, pipet gibi ürünler kalıcı mikrobiyoloji laboratuvar malzemeleri iken, pipet uçları gibi diğer ürünler ise tek kullanımlıktır. Ancak laboratuvarınızda otoklava sahip olmak slaytlar ve petri kapları gibi atılabilecek ürünlerin sterilize edilerek yeniden kullanımını sağlayacaktır.

Besiyerine neden ekim yapılır?

Tıbbi mikrobiyoloji laboratuvarlarında katı besiyerlerine ekimler; tek koloni, yaygın ekim ve besiyeri içine ekimler yapılır. Tek koloni ekiminde amaç, plak yüzeyine ekimi yapılacak mikroorganizma kolonilerini diğer bakteri kolonilerinden ayrı üretmektir.

Laboratuvarda ekim nasıl yapılır?

Ekim iğne öze ile yapılır. Tüpte dik durumda katılaştırılmış olan besiyerine, ekilecek bakterileri taşıyan iğne öze hiçbir yere dokundurulmadan dik olacak şekilde besiyeri içine batırılır ve çekilir. Enkübasyon sonucunda üreme batırma çizgisi boyunca oluşur.

Sürme yöntemi nedir Mikrobiyoloji?

Bu yöntemle petri kutusundaki katı besiyerinin belirlenen farklı bölgelerine numune ile temas ettirilen özenin sırayla sürülmesiyle numunenin miktarı ve içerdiği mikroorganizma sayısı giderek azalır. Böylece bakterilerin her sürme alanına bir önceki alandan daha az sayıda düşmeleri sağlanır.

Mikrobiyoloji ne ile ilgilenir?

Mikrobiyoloji uzmanı, bakteri gibi gözle görülemeyecek boyutlarda olan organizmaların ortaya çıkışından yok oluşuna kadar geçen sürecini inceler. Mikrobiyoloji uzmanları, kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketlerde çalışabilir.