Kıdem tazminatı kendin çıkınca

Kıdem tazminatı kendin çıkınca

admin 2022

Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı yoktur. Fakat işçi, haklı bir sebep ileri sürerek işyerinden ayrılırsa, istifa etmiş dahi olsa kıdem tazminatına hak kazanacaktır.24-Nov-2021

10 yıllık çalışan istifa ederse tazminat alır mı?

Sigortalılık süresini ve prim gün sayısını doldurup da yaştan dolayı emekli olamayan, yaşı bekleyenler kıdem tazminatını alıp, işten ayrılabilirler. Buna göre 15 yıl çalışan ve 3 bin 600 prim gün sayısını dolduranlar kıdem tazminatını alabiliyor.

Kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?

Kıdem tazminatı alma şartları genel olarak şunlardır:

  1. 4857 Sayılı İş Kanununa göre işçi statüsünde çalışıyor olmak.
  2. En azından bir yıldan beri aynı iş yerinde sürekli ve kesintisiz olarak çalışıyor olmak.
  3. İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere ya da işçi tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilmesi.

2021 kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alabilir mi?

İşten kendi isteğiyle ayrılan (istifa) işçinin, herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar bu kapsamda değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçiler için kıdem tazminatı hakkı doğmamaktadır.

1 yıllık kıdem tazminatı ne kadar?

Kıdem tazminatı, işçiye en az 1 yıl olmak şartıyla çalıştığı her yıl için 30 günlük ücreti tutarında ödenen tazminattır.

6 ay çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?

İşten ayrılan işçiler için ikinci bir tazminat ödemesi daha gerçekleşiyor. Buna da ihbar tazminatı deniliyor. İhbar tazminatı alabilmek için kıdem tazminatını hak etme şartı da bulunmuyor. Üstelik 1 yıl değil 6 ay çalışmak yeterli oluyor.

10 yıllık kıdem tazminatı ne kadar?

Kıdem tazminatının 2021'de tavanı 8 bin 651,62 liraya olarak ödeniyordu. 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak bu kalemde de artış yaşandı ve 12 bin 976 liraya yükseldi.

İstifa ederek kıdem tazminatı nasıl alınır?

Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı yoktur. Fakat işçi, haklı bir sebep ileri sürerek işyerinden ayrılırsa, istifa etmiş dahi olsa kıdem tazminatına hak kazanacaktır.