Kireçli toprak özellikleri

Kireçli toprak özellikleri

admin 2022

İşlemesi en zor toprak tiplerinden biri olan kireçli toprak; içerisinde bol miktarda kil, kireç, taş, humus ve kum bulundurur. Kalın bir tabakaya sahip olan kireçli topraklar, su geçirgen yapıda değillerdir. Ekim için uygun bir toprak çeşidi değildir zira kuru yapısı çok fazla sulama ve gübreleme gerektirir.

Kireçli toprak verimli midir?

Kireçli toprakların potansiyel verimliliği, yeterli su ve besin maddelerinin temin edilebildiği yerlerde yüksektir. Topraklarda geçirimsiz bir sert tabaka (petricalcip horizon) bulunduğu zaman, sert tabaka kırmak için derinden sürülmelidir.

Kireçli toprakta hangi sebze yetişir?

Ayrıca kireçli toprak, su tutma ve işlenebilirlik konusunda da humus eklenerek iyileştirilebilir. Ispanak, lahana, mısır, lahana gibi sebzeleri ekmek için elverişli bir toprak olan kireçli toprakta leylak, weigela, filbahri, zambak gibi bitkiler de yetiştirilebilir.

Kireçli toprak nerede bulunur?

Kireçli topraklar: İçerisinde çok fazla kireç bulunduran bu toprak humus yönünden de zengindir. Ege bölgesi, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde bulunur.

Kireçli toprakta hangi bitkiler yetişir?

Buğday, kayısı, ceviz, badem ve tütün kireçli topraklarda yetişen bitkilerdir.

Kireçli topraklarda ne yetişir?

Kireçli toprak içeriğinde kil, kum ,humus ve kireç içermektedir. Kalkerli kayaçların parçalara ayrılarak oluştuğu topraklardır. Çabuk ısınan kireçli toprakta; buğday, kayısı, ceviz, badem ve tütün gibi bitkiler yetişmektedir.

Kireçli toprak suyu emer mi?

Kireçli kil toprakları daha iyi havalanabilen ve suyun da belirli bir ölçüde sızabildiği topraklardır. Kireçsiz kil topraklarında suyun sızması genellikle engellenmiş ve su durgunlaşmış olabilir.

Kireçli toprak hangi ağaç yetişir?

Çabuk ısınan kireçli toprakta; buğday, kayısı, ceviz, badem ve tütün gibi bitkiler yetişmektedir.