Irmiğin ham maddesi nedir

Irmiğin ham maddesi nedir

admin 2022

İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır. İrmik besin değeri yüksek olan bir yiyecektir.

İrmik üretimi nasil yapılır?

İrmik yapımı için ilk öncelikle, durum buğdayı olması gerekiyor. Durum buğdayı iyice temizlenmeli ve elek içerisine konmalıdır. Temiz durum buğdayı elendikten sonra, irmik unu elde ediliyor. İrmik unu diğer unlara göre gür yapıda olduğundan kullanılan elekler buna göre değişebiliyor.

İrmik bir bitki mi?

İrmik yapımında çoğunlukla sert buğday tercih ediliyor. Buğdayların öğütülmesiyle birlikte ortaya çıkan ün çeşidi olarak biliniyor. İrmiği bitki olarak değerlendirmek doğru bir bilgi değildir. Bir un çeşidi olarak kullanılan bir üründür.

İrmik unu nasıl elde edilir?

İrmik unu yivli çelik silindirli araçlar ile elde edilir. Bu silindirler içerisinde bulunan buğday tanelerini iri taneler olacak şekilde parçalara dönüştürür, bu parçalar sonraki aşamada una dönüştürülür ve nişastası irmiktir. İrmik sert buğdaydan yapılır ve rengi sarıdır.

İrmik besleyici mi?

Lifli bir gıda olan irmik, magnezyum bakımından zengindir. Bu sayede kas ve sinir sisteminin çalışmasında önemli olan minerali sağlar. Diyet yapan kişiler, lifli gıda olduğu için tokluk hissi oluşturan irmiği besinlerine eklerler. İrmik besleyici özelliğine ek olarak aynı zamanda hazmı da kolaylaştırır.

İrmik nasıl elde edilir?

İrmik durum buğdayının öğütülüp elenmesiyle elde edilen bir besin maddesidir. İrmik tanecikleri 125-140 mikrometre büyüklüğünde, sarı renkte, parlak ve köşelidir. Irmik yapımında genellikle sert buğday kullanılır. İrmik besin değeri yüksek olan bir yiyecektir.

Irmikte neler var?

1 çay bardağı irmikte bulunan besin değerleri:

  • 48.24 gram Karbonhidrat.
  • 6.69 gram Protein.
  • 0.55 gram Yağ
  • 4.98 gram Lif.
  • 0.7 mg Sodyum.
  • 78.4 mg Potasyum.
  • 11.9 mg Kalsiyum.
  • 0.7 Demir.

İrmik hangi besin grubuna girer?

Grup: Tahıllar ve ekmek Ekmek, pirinç, bulgur, tarhana, makarna, irmik, kuskus, patates, kestane, mısır gibi besinler bu gruba girer. Bu gruptaki besinler karbonhidrat yönünden zengindir ve vücuda enerji sağlarlar.