Gözyaşı kanal tıkanıklığı belirtileri

Gözyaşı kanal tıkanıklığı belirtileri

admin 2022

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı nasıl anlaşılır?

Kanala ucu sivri olmayan bir kanül ile girilerek sıvı verilir, bu sıvının enize ulaşması kanalın açık olduğunu gösterir. Boya kaybolma testine ise, göz yüzeyine damlatılan renkli damlanın buruna geçip geçmediği kontrol edilir, eğer göz buruna geçmez ise göz yaşı kanal tıkanıklığı olduğu düşünülür.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı kendiliğinden geçer mi?

Orta yaşlarda görülen edinse gözyaşı kanal tıkanıklığının sebebi ise enfeksiyonlar, taş, sinüzit, travma ve tümörlerdir. Doğuştan gelen kanal tıkanıklığı problemi çocuklarda 6.ayda kendiliğinden açılabilir.

Gözyaşı kanalı kendiliğinden açılır mı?

Yeni doğan bebeklerde düzenli masaj uygulaması ile 1 yaşına kadar gözyaşı kanalı genellikle kendiliğinden açılır. Açılmadığı durumlarda ve yetişkinlerde cerrahi müdahale ile gözyaşı kanalı ile burun boşluğu arasında bir geçiş oluşturulur. Bayanlarda daha sık görülen bir rahatsızlıktır.

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı nelere yol açar?

Gözyaşı kanalında herhangi bir nedenle tıkanıklık meydana geldiğinde gözyaşı gözde birikerek göz kapakları arasından yanağa akabilir. Bu da gözyaşı yollarında enfeksiyona yol açarak çapaklanma, ağrı, kızarma, kızarma ve şişmeye yol açabilir.

Göz yaşı damarı neden tıkanır?

Yüz yaralanmaları ve travma: Gözyaşı kanallarını veya onları çevreleyen kemik yapısını etkileyen herhangi bir yaralanma, gözyaşı kanallarının tıkanmasına neden olabilir. Tümörler, kistler, taşlar: Gözyaşı kanalları tümör veya başka bir oluşumdan kaynaklı olarak tıkanabilirler.

Göz yaşı kanalı neden şişer?

Gözyaşı kanal yollarında herhangi bir tıkanıklık söz konusu ise sıvı bu sefer gözyaşı kanallarından dışarıya doğru akar. Bu durumun bir sonucu olarak gözde çapaklanma ve sulanma oluşur. Sulanmalar aynı zamanda çapaklanmaya neden olur. Eğer bu durum sonucunda gözyaşı kanalı içi mikrop kaparsa gözyaşı keseleri şişer.

Tıkalı gözyaşı kanalı masaj nasıl yapılır?

Bebeklerde görülen gözyaşı kanalı tıkanıklığının giderilmesinde tercih edilen ilk yöntem, masajdır. Bu yöntemde günde 4-5 kez, 10'ar defa olmak üzere 5 dakikalık masajlar yapılır. Gözyaşı kesesinden burun kökünden aşağıya burun duvarına hafifçe bastırılarak masaj uygulanır.