Cedel ne demek

Cedel ne demek

admin 2022

Mantıkta cedel, "meşhur olan (meşhûrât) ve doğru kabul edilen (müsellemât) öncüllerden oluşmuş kıyas" demektir. Felsefe ve kelâmda farklı tarifleri bulunmakla beraber genellikle "bir düşüncedeki çelişkileri tartışarak gösterme sanatı" diye tanımlanır.

Cedel yönteminin temel amacı nedir?

Özellikle de ilk dönem İslâm kelâmcıları için, muhâlifleriyle giriştikleri tartışma ve münâzaralarda üstün gelmek, onları (hasımlarını) susturmak ve ikna edebilmek temel amaç olduğundan cedel yöntemi, kelâmcıların kendisine sığındıa ğı ve kullandığı muhkem bir liman olmuştur.

Cedel ilminin kurucusu kimdir?

Taşköprüzade, cedel ilminin kurucusunun Kaffâl eş-Şâşî, hilâf ilminin kurucusunun ise Debûsî olduğunu belirtir (Miftâhu's-sa'âde, I, 282, 284.

Cedelin yararları nelerdir?

Cedelin Faydaları Cedel taraflardan yanlış görüşte olanları hatalarından ve düşmanlıklarından vazgeçirir. Cedel sayesinde taraflar görüşlerinin kaynaklarını ispat etme ve gösterme mecburiyetinde kalır. Cedel insanları taklitçilikten ve ezbercilikten, tahkikçiliğe ve tefekküre sevk eder.

Hatabi ne demek?

geniş kitleleri ikna etmek için kullanılan ve kanıta ihtiyaç duyulmaksızın ileri sürülen kıyaslar, iddialar, söylemler ve ifadelerin tümüdür. bir diğer deyişle retoriktir.

Cedel sanatı nedir?

Fârâbî cedeli, "verilen bir cevaba veya kabul edilen bir düşünceye zıt olan başka bir düşünceyi benimsememeye gayret gösterme sanatı" diye tarif etmiştir. Bu tarifte cedel, bir fikri savunurken veya tenkit ederken çelişkiye düşmeme sanatı olarak görülmüştür.

Cedel ne demek Osmanlıca?

Mantıkta cedel, “meşhur olan (meşhûrât) ve doğru kabul edilen (müsellemât) öncüllerden oluşmuş kıyas” demektir. Felsefe ve kelâmda farklı tarifleri bulunmakla beraber genellikle “bir düşüncedeki çelişkileri tartışarak gösterme sanatı” diye tanımlanır.

Cedal kimdir?

Ona göre cedel, "farklı itikadî ve fıkhî mezhep mensupları arasında meydana gelen münâzara âdâbını öğreten ilim"dir (el-ʿİber, I, 381). Tehânevî bu tarifi daha da genişleterek cedeli "dinî konularla ilgili delilleri kullanma usullerini öğreten bir ilim" diye tanımlar (Keşşâf, "cedel" md.).