Bina çatlak tipleri

Bina çatlak tipleri

admin 2022

Hangi kolon çatlakları tehlikeli?

Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.

Eğilme çatlağı nedir?

Eğilme çatlakları asal çekme gerilmelerine dik yönde oluştuğundan kolon eksenine diktir. … Deprem hareketinin tersinmesi sonucu kolonun etriye ve boyuna donatısı dışında kalan ve kabuk betonu olarak nitelenen dış beton tümü ile dökülmektedir.

Oturma çatlakları nedir?

Oturma Çatlakları Taze betonda iri agrega taneleri dibe doğru çökerken, çimento partiküllerini içeren su yüzeye çıkar. Yüzeye yakın kiriş ve döşeme donatıları bu yer değişimine karşı koyar ve taze beton bu bölgelerde tam olarak oturamaz. Oturmasını yapamayan beton demir boyunca çatlar.

Duvar çatlakları tehlikeli mi?

Bugün insanların sorduğu soru şu; duvarımda çatlak var, bu çatlaklar tehlikeli midir? Şu an için söyleyeceğimiz; duvar ikincil elemanlardır, depremlerde hasar görme olasılığı yüksektir. Hasar taşıyıcıya geçmediği sürece bu duvar çatlakları çok da önemli şeyler değildir. Hayati bir risk oluşturmaz” dedi.

Yeni yapılan sıva neden çatlar?

2- Sıvanın kapattığı yüzeylerde malzeme farklılıkları olması. Kolon ve kirişlere gelen kısımlarda file kullanılmaması. 3- Tren yolu ya da aşırı yoğun trafiğin olduğu noktalarda oluşan titreşimler. 4- Yapıdaki kaba sıvanın çok ince olması veya harcında çimentonun az, kumun fazla kullanılması.

Binada Catlama neden olur?

Çevreden gelen titreşimlerin etkisiyle duvarlarda oluşan titreşimler de duvarları çatlatabilir. Yapının taşıyıcı elemanları bu titreşimin etkisiyle titreşim yaparken, duvarlar farklı malzeme özelliklerine sahip olduğu için farklı periyotlarda titreşim gösterir. Bu nedenle çatlaklar oluşmaya başlar.

Eğilme hasarı nedir?

Eğilme kırılması, deprem etkileri ile kolona gelen eğilme momentinin artması sonucu kolon uçlarında mafsallaşma meydana gelmesi ile oluşur (Şekil a). Kesme kırılması, ise kolonun üzerine gelen kesme kuvvetini taşıyamaması sonucu oluşur (Şekil b).